Pređi na sadržaj

Kako obezbediti pristupačnost web sajta?

S obzirom na ogromni potencijal Interneta, pristup informacijama bi trebalo biti omogućen svima, pa tako i osobama sa posebnim potrebama. Nažalost, mnogi web sajtovi danas nisu optimizovani na ispravan način, a primenom specifičnih tehnika ovaj propust može i mora biti korigovan.

Pristupačnost web sajtu u velikoj meri zavisi na tome koliko invaliditet osobe utiče na doživljaj informacije na stranici, kao i načina kako je ta osoba u mogućnosti da upravlja sadržajem na samoj stranici i među ostalim stranicama.

Osnovni elementi koji utiču na pristupačnost su sledeći:

Za ljude sa oštećenim vidom – boja, kontrast između sadržaja i pozadine; veličina teksta; izbor fontova;

Za ljude koji su slepi – kako skrinrider ( eng: screenreader: kompjuterski program koji omogućava slepim ili osobama sa oštećenim vidom, da koriste računar kroz tumačenje i opis sadržaja) tumači elemente na stranici, mogućnost aktiviranja audio opisa za video sadržaje

Za ljude sa oštećenim sluhom – vizuelno predstavljen audio sadržaj (npr. titlovi, transkript)

Za ljude koji imaju poteškoće sa korišćenjem miša – pristup svim delovima stranice (npr. tabbing); aktiviranje interaktivnih komponenti uz pomoć tastature

Za ljude koji imaju poteškoća sa čitanjem i pronalaženjem željenog teksta – dužina rečenica i paragrafa; izbor fontova i veličine teksta; dostupnost pravopisnih kontrolora i automatizovanog predviđanja reči; mogućnost da se tekst pročita naglas.

Da bi se obezbedila pristupačnost web sajta, mora se razumeti šta zapravo pristupačnost podrazumeva, naučiti kako implementirati pristupačnost i na kraju razumeti i zakonske obaveze.

Postavi svoj prvi komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *